Mail ons! info@haruna.nl

Kamer steunt doorwerken na pensioen

De Tweede Kamer steunt het kabinetsplan om werken na de AOW-leeftijd te stimuleren. Nu worden werknemers vaak automatisch ontslagen als ze 65 worden, omdat dat zo in de cao staat.

Minister Asscher denkt dat veel 65-plussers juist door willen werken. Voor werkgevers zijn ze goedkoop, omdat de meeste werknemersverzekeringen niet meer gelden. Er hoeven geen premies betaald te worden, wat weer scheelt in het brutosalaris.

Huiverig

In het wetsvoorstel staat dat werkgevers niet verplicht zijn om de 65-plusser twee jaar lang door te betalen bij ziekte. Door die verplichting zijn bedrijven nu toch vaak huiverig om mensen na hun pensioen in dienst te houden. Ouderen zijn verhoudingsgewijs vaker ziek.

Asscher wilde de doorbetaling beperken tot zes weken. Op verzoek van PvdA en ChristenUnie is hij bereid dat uit te breiden tot 13 weken.

Verdringing

Behalve de regeringspartijen VVD en PvdA steunen ook CDA, D66, ChristenUnie en SGP het plan. De PVV twijfelt nog, de SP is fel tegen.

Die partij vindt net als de vakbonden dat de wet kan leiden tot verdringing. Werkgevers zouden goedkope 65-plussers in dienst nemen en dure werknemers tussen de 60 en 65 lozen.