Mail ons! info@haruna.nl

 

 

 

 

Maximale hypotheek 2018: dit verandert er

 

Hypotheek 2018

Bent u momenteel bezig met het kopen van een huis? Heeft u al iets op het oog of zit u nog in de oriëntatiefase? Het kan dan goed zijn dat uw hypotheek pas in 2018 geregeld wordt. En dat betekent dat de regels waarmee uw maximale hypotheek berekend wordt, anders zijn. Of dit een positief of negatief effect op uw te lenen bedrag heeft, leest u hier.

Maximaal 100% van de woningwaarde

Mocht u dit jaar nog 101% van de woningwaarde lenen van de geldverstrekker, volgend jaar wordt dit bedrag verlaagd naar 100%. Dit betekent dus dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan het bedrag waarop uw toekomstige woning getaxeerd wordt. Alle bijkomende kosten zult u dus zelf moeten bekostigen met eigen geld. 

Woonquote verlaagd

Een ander nadelig punt voor uw maximale hypotheek is het verlagen van de woonquote, oftewel: het gedeelte van uw inkomen dat u kwijt mag zijn aan uw woonlasten. Dit bedrag is in 2018 lager dan in 2017. Het Nibud heeft dit besloten omdat zij zo wil voorkomen dat huizenkopers in de betalingsproblemen raken.

Tweeverdieners

Gelukkig is er ook goed nieuws. Als u samen een huis koopt, dan mag ik 2018 het tweede inkomen voor 70% worden meegerekend. Nu is dat nog 60%.

NHG-kostengrens

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan slim zijn. Zo kan NHG u helpen als uw woning onder water staat of u in de betalingsproblemen komt. Om in aanraking te komen voor NHG, moet uw woning aan een bepaalde kostengrens voldoen. In 2017 lag deze grens op € 245.000, in 2018 wordt dit € 265.000. 

Wilt u nou precies weten wat voor impact van de nieuwe hypotheekregels op u hebben? Neem contact met ons op en wij berekenen het graag voor u.