Mail ons! info@haruna.nl

Lange rentevaste periode kiezen.jpg

 

Waarom kiezen voor een lange rentevaste periode niet altijd slim is

U heeft een huis gekocht, gefeliciteerd! Nu is het alleen nog zaak om zo snel mogelijk de hypotheek te regelen. Maar dan komt u wel een aantal vragen tegen, bijvoorbeeld over de rentevaste periode. Zo kunt u kiezen voor een periode van 30 jaar, 10 jaar, 5 jaar of zelfs nog korter. Is het slim om een korte of lange rentevaste periode te kiezen?

 

Een rentevaste periode van 30 jaar

De hypotheekrentes zijn nog steeds historisch laag, daarom kiest men tegenwoordig steeds vaker voor een lange rentevaste periode, van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Sterker nog, de 20 jaar vaste hypotheekrente is tegenwoordig de populairste. Dat, terwijl het jarenlang veel gebruikelijker was om de rente slechts 10 jaar vast te zetten.

 

Jarenlang een lage rente

Gek is dit niet. Als u de rente nu voor 20 of 30 jaar vastzet, weet u immers zeker dat u gedurende die gehele periode dit lage percentage betaalt. Ook al stijgt de rente naar 3% terwijl dit op dit moment slechts 1,8% is. U betaalt gewoon die 1,8%. Wel zo fijn, die garantie.

 

Verhuizen

Toch is dit niet altijd verstandig. Zo blijft men in Nederland gemiddeld 7 jaar in hetzelfde huis wonen. Dit is een stuk minder dan die 20 of 30 jaar. Op het moment dat u verhuist, wordt in veel gevallen de bestaande hypotheek afgelost, dan heeft u dus niets meer aan die lange rentevaste periode. En dat is zonde, want de rente voor een 10 jaar vaste hypotheek is vaak nog een stuk lager dan die van een hypotheek die langer vastgezet wordt.

 

Hypotheek meenemen

Maar hoe zit het dan met de verhuisregeling? Sommige hypotheken kunnen inderdaad meegenomen worden naar de nieuwe woning, dan houdt u dat lage rentepercentage. Maar let op: hier zitten vaak hele strenge voorwaarden aan.

 

Hulp met uw hypotheek

Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook best wel. Gelukkig weten wij precies welke voorwaarden er bij uw potentiële nieuwe hypotheek horen. Wij kunnen u dan ook goed vertellen wat de beste keuze is in uw situatie. In duidelijke taal uiteraard. Neem eens vrijblijvend contact met ons op, dan vertellen we u over de opties.